به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، با پایان یافتن امتحانات پایان ترم دانشجویان، دانشگاهها چند وقتی در حالت سکوت به سر میبرند و اخبار دانشگاهها بیشتر به تصمیمگیریهای مسؤولان برای آموزش عالی کشور ختم میشود.
* تأثیر سوابق تحصیلی در کنکور به میزان ۳۰ درصد قطعی شد
ابراهیم خدایی رئیس سازمان سنجش آموزش کشور گفت: کمیته سنجش و پذیرش دانشجو تشکیل جلسه داد و میزان سوابق تحصیلی دانشآموزان در امتحانات نهایی را ۳۰ درصد قطعی تصویب کرد.
وی افزود: دروس امتحانات نهایی دانشآموزان هم در این جلسه مشخص شد و ما درسهایی را که روی سوابق تحصیلی دانشآموزان تأثیرگذار است بر اساس بررسی های کارشناسی که در دبیرخانه انجام شده بود را پیشنهاد کردیم.
به گفته خدایی، عناوین دروس و تعداد دروس باید در شورای عالی آموزش پرورش تصویب شود و پس از تصویب اطلاع رسانی می شود که این مصوبه در راستای اجرای قانون سنجش و پذیرش است.
رئیس سازمان سنجش آموزش کشور اظهار داشت: این امتحانات نهایی برای خرداد ۹۸ برگزار می شود و برای پایه دوازدهم عناوین دروس اعلام می شود، همچنین ضرایب دروس کنکور برای دروس متناظر امتحانی همان ضرایب خواهد بود و تغییری ندارد.
به گزارش فارس، برخی داوطلبان به این شرایط اعتراض دارند که در گزارشهای بعدی این مسأله را مورد بررسی قرار میدهیم.
* جهش ۱۰ پلهای ایران در رتبهبندی شاخص جهانی نوآوری
رتبهبندی شاخص جهانی نوآوری در سال ۲۰۱۸ منتشر شد و بر همین اساس، جمهوری اسلامی ایران با جهشی قابل توجه از رتبه ۷۵ در سال ۲۰۱۷ به جایگاه ۶۵ در سال ۲۰۱۸ رسیده است. این در حالی است که رتبه ایران در این شاخص در سال ۲۰۱۵، ۱۰۶ بوده است.
شاخص جهانی نوآوری نام گزارشی است که هر ساله توسط سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) منتشر میشود و در آن به رتبه بندی کشورها از منظر نوآوری میپردازد.
* نقش زیست بوم نوآوری و کارآفرینی و توسعه استارتاپها
این رشد قابل توجه مرهون رشد در ابعادی همچون خروجیهای دانش و فناوری ( از جایگاه ۹۰ در سال ۲۰۱۵ به جایگاه ۴۱ در سال ۲۰۱۸) و خروجیهای خلاق ( از جایگاه ۱۱۶ در سال ۲۰۱۵ به جایگاه ۵۹ در سال ۲۰۱۸) است که بی شک توسعه زیست بوم نوآوری و کارآفرینی و همچنین توسعه استارتاپهای فعال در بخشهای مختلف اقتصادی نقش خوبی در کسب این جایگاه داشته است.
* ارائه خروجی های نوآورانه مطلوب
بر اساس گزارش سال ۲۰۱۸ سازمان جهانی مالکیت فکری، ایران با رشدی ۱۰ پلهای یکی از بیشترین رشدها را در میان کشورهای همتراز خود داشته است. نکته قابل توجه اینکه جایگاه کشورمان در شاخص کارایی نوآوری (Innovation Efficiency Ratio)، از رتبه ۵۶ در سال ۲۰۱۷ به رتبه ۱۱ در سال ۲۰۱۸ رسیده است.
این امر بیشتر مرهون وضعیت مناسب شاخصهای مربوط به ابعاد خروجی است و نشان از این موضوع دارد که ایران توانسته است علیرغم ضعف در برخی شاخص های مربوط به ورودیها، خروجیهای نوآوارنه مطلوبی را ارائه دهد.
بر اساس گزارش مذکور، ایران در میان ۳۴ کشور با درآمد متوسط به بالا (upper-middle-income countries) در رتبه ۱۶ و در میان ۹ کشور آسیای مرکزی و جنوب غربی آسیا در رتبه دوم قرار دارد.
* رشد قابل اعتنای سرمایه انسانی و پژوهش در ایران
براساس جدولی که در آن، جایگاه کشورها در رتبه بندی کلی شاخص جهانی نوآوری ارائه شده است، رتبه کشورمان از جایگاه ۱۰۶ در سال ۲۰۱۵ به جایگاه ۶۵ در سال ۲۰۱۸ رسیده است که در مقایسه با گزارش سال ۲۰۱۷، بعد سرمایه انسانی و پژوهش نیز همانند سالهای قبل رتبه قابل اعتنایی داشته است و در رتبه ۴۵ بین کشورهای مورد بررسی قرار دارد.
بعد زیرساخت با ۱۲ رتبه بهبود از جایگاه ۹۹ به جایگاه ۸۷، پیچیدگی کسب و کار با ۷ پله بهبود از رتبه ۱۱۵ به رتبه ۱۰۸، پیچیدگی بازار با ۶ پله بهبود رتبه از جایگاه ۱۱۲ به جایگاه ۱۰۶، در آخر بعد نهادها با ۴ رتبه تنزل، از جایگاه ۱۰۶ به جایگاه ۱۱۰ در بین کشورهای مورد بررسی رسیده است.
* لزوم توجه جدی تر به ورودی های نوآوری
بنابر این گزارش، یکی از ویژگیهای گزارش شاخص جهانی نوآوری، نگاه همه جانبه و متوازن به همه ابعاد اثرگذار بر نوآوری است و مرور دادههای جدول جدید رتبه بندی کشورها در سازمان جهانی مالکیت فکری نشان از این دارد که رشد شاخصهای کشور، چه در بازههای چهار ساله (از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۸) و چه در مقایسه با سال گذشته، در اغلب قریب به اتفاق ابعاد، با رشد همراه بوده است. اما نکته قابل توجه اینکه علیرغم رشد رتبه کلی کشور در سالهای اخیر، برخی از ابعاد که به ورودیهای نوآوری برمیگردد رتبه مطلوبی ندارند و این ضعف و عدم توازن در رتبه ابعاد، نباید با رشد قابل توجه و رتبه بسیار خوب ابعاد دیگر که منتج به بهبود در رتبه کلی شده است، نادیده گرفته شود.
*دانشگاه تهران در صدر ارائه بیشترین تعداد مقالات در میان دانشگاههای کشور
مجتبی شریعتینیاسر معاون آموزشی وزیر علوم در نشست هماندیشی ارتقای پنج دانشگاه و پنج پژوهشگاه برتر کشور به تراز بینالمللی در وزارت علوم گفت: یکی از پروژههای اقتصاد مقاومتی که به وزارت علوم محول شد ارتقای حداقل پنج دانشگاه و پنج پژوهشگاه به تراز بینالمللی بود که از زمان ابلاغ این برنامه این موضوع را به تمام دانشگاههای کشور اعلام کردیم و از آنها درخواست کردیم که در صورت آمادگی در این برنامه شرکت کنند و دانشگاهها نیز برنامههای خود را در این زمینه ارائه دادند.
وی افزود: بعد از ابلاغ برنامه فوق در مجموع ۱۲ دانشگاه و ۱۶ پژوهشگاه در کشور اعلام آمادگی کردند که میتوانند به تراز بینالمللی دست یابند که این موضوع در حوزه ستادی با حضور وزیر وقت مورد بررسی قرار گرفت که در نهایت ۱۶ دانشگاه و ۹ پژوهشگاه از بین آنها برگزیده شدند. در ابتدای اجرای برنامه فوق سالیانه قرار شد ۱۶ میلیارد تومان اعتبار به این پروژه اختصاص بدهیم که البته به دلیل کمبود اعتبار نتوانستیم آن را فراهم کنیم.
شریعتینیاسر اظهار داشت: برای پیشبرد اجرای برنامه فوق کمیتهای در وزارت علوم تشکیل شد که در این کمیته هر یک هفته در میان فعالیتهای مراکز آموزش عالی که قرار شد به تراز بینالمللی دست یابند را رصد میکردیم، در نهایت توانستیم شاخص ۴۲ و ۳۳ گانه را در این زمینه تعریف و به مراکز ۹+۱۶ ابلاغ کنیم و خوشبختانه هر کدام از مراکز نیز در این کمیته نمایندهای را معرفی کردند که فعالیتهای آنها از طریق این نماینده در جلسات کمیته مورد رصد قرار بگیرد. به طور کلی برای سال ۹۷ به این تصمیمگیری رسیدیم که در کمیته نظارت هر جلسه یک دانشگاه گزارش عملکرد خود در این زمینه ارائه دهند.
شریعتی گفت: روند حرکت به سمت بینالمللی شدن توسط دانشگاههای تعیین شده رضایتبخش است، دانشگاهها و مراکز پژوهشی با علم بر اینکه وضعیت اعتباری و بودجهای مطلوب در این زمینه وجود ندارد اما همواره در اجرای این طرح تأکید و روند فعالیتهای خود را مثبت ارائه کردند. به طور کلی این مراکز نقش اجرای پروژه را حرکت موثر و خوب ارزیابی کردند و بر این باور بودند که باید اجرای آن ادامه یابد. اگرچه تدابیری نیز اندیشیده شده که با کمک مراکز آموزشی، پژوهشی و دستگاههای اجرایی کشور در سازمان برنامه و بودجه حمایتهایی نیز از اجرای این پروژه صورت بگیرد.
وی افزود: براساس نظامهای رتبهبندی مطرح جهانی نظیر شانگهای، کیو اس، لایدن، تایمز و… دانشگاههایی که بخواهند به تراز بینالمللی دست یابند باید بتوانند یک مرکز کارآفرین باشند. به طور کلی تمرکز بر وجود نخبگان جامعه علمی، همکاری سایر دستگاهها و نقش حاکمیت برای دستیابی مراکز علمی-آموزشی به تراز جهانی بسیار موثر و مفید است.
شریعتینیاسر ادامه داد: براساس شاخصها میانگین درآمد سرانه ۲۰۰ دانشگاه برتر دنیا به ازای هر عضو هیأت علمی ۷۵۱ هزار دلار است. همچنین نسبت دانشجو به استاد در این دانشگاهها ۱۱ به ۰٫۷ درصد میرسد. ضمن اینکه ۲۰ درصد کادر هیأت علمی در ۲۰۰ دانشگاه برتر دنیا از اساتید خارجی تشکیل میشود. درآمد تحقیقاتی ۲۰۰ دانشگاه برتر دنیا ۲۳۰ هزار دلار به ازای هر عضو هیأت علمی است و تقریبا ۴۳ درصد مقالات تحقیقاتی مربوط به این ۲۰۰ دانشگاه برتر است.
معاون آموزشی وزارت علوم گفت: ۱۹ درصد دانشجویان ۲۰۰ دانشگاه برتر دنیا را دانشجویان خارجی تشکیل میدهند، به طور کلی نسبت استاد به دانشجو، تعداد مقالات اساتید، میزان ثبت اختراع و برخی مسائل دیگر از مهمترین شاخصهای عمده برای کسب برتری در ترازهای بینالمللی میباشد ضمن اینکه برای دستیابی به این جایگاه باید از شیوههای آموزشی و پژوهشی، جذب اساتید بینالمللی، پرداخت حقوق بالا، تدریس به زبان انگلیسی و… توجه ویژهای داشته باشیم.
شریعتی نیاسر گفت: میزان اعتبار اختصاصی به ۲۰۰ دانشگاه برتر دنیا یک میلیون و ۶۰۰ هزار دلار به ازای هر دانشجو است و در شرایط بهتر حدود ۵۰۰ هزار دلار سرانه هر دانشجو تعیین شده است و دانشگاههای متوسط در این رده بندی ۳۵ تا ۵۰ هزار دلار سرانه دانشجو دریافت میکنند و در وضعیت بدتر نیز ۲۰ تا ۳۵ هزار دلار به ازای هر دانشجو سرانه تعیین شده است. بنابراین ما انتظار داریم دانشگاههای تراز اول کشور ما بتوانند با پایینترین سطح شاخصهای دانشگاههای برتر دنیا برابر باشند. این در حالی است که سرانه دانشجویان در دانشگاههای برتر کشور ما حدود ۲۰ میلیون تومان به ازای هر دانشجو است.
وی گفت: میزان بودجه دانشگاههای کشور در سال ۹۶ حدود ۶۷۰۰ میلیارد تومان تعیین شد که این میزان در سال ۹۷ به ۷۷۴۰ میلیارد تومان افزایش پیدا کرد، اگرچه اخیرا در گزارش مطرح شده این آمار به حدود ۹۰۰۰ میلیارد تومان رسیده است اما به طور کلی سرانه ۱۶ دانشگاه سطح یک کشور بین ۱۶ تا ۱۹ میلیون تعیین شده است.
معاون آموزشی وزارت گفت: بیشترین تعداد مقالات به دانشگاه تهران اختصاص دارد و دانشگاه امیرکبیر و تربیت مدرس از نظر مقالات داغ رتبه اول در کشور را به خود اختصاص دادهاند. به طور کلی متأسفانه دانشگاههای کشور از نظر مقالات داغ وضعیت خوبی ندارند.
شریعتی گفت: در این زمینه دانشگاهها و مراکز پژوهشی منتخب اقدامات بسیار خوبی انجام دادهاند که مهمترین آنها این است که هر کدام از این مراکز میزانی از اعتبارات عمومی، اختصاصی و حتی تجهیزاتی خود را برای پیشبرد این پروژه اختصاص دادهاند. مثلا دانشگاه صنعتی شریف حدود ۶۰ میلیارد ریال، دانشگاه خوارزمی ۹ میلیارد ریال، دانشگاه فردوسی مشهد ۱۴ میلیارد ریال، امیرکبیر ۱۱ میلیارد ریال، اصفهان ۴۵ میلیارد ریال را صرف این موضوع کردهاند.
وی افزود: ایجاد زیرساختهای ملی برای انجام فعالیتهای تحقیقاتی در دانشگاهها، تعریف پروژههای پیشرو در حوزه علم و تأمین اعتبار آن در قالب منابع دانشگاهها و برخی اقدامات دیگر از جمله پیشنهادهای مهم و اساسی برای اجرای پروژه فوق به عنوان یکی از مهمترین پروژههای اقتصاد مقاومتی در کشور است. به طور کلی معتقدم لازمه تحول در آموزش عالی اقدام بالا به پایین است نه پایین به بالا و این امر باید مورد توجه قرار بگیرد.
* ۴ محور کلی آموزش عالی برای اجرای طرح مهارتافزایی در دانشگاهها
با توجه به اینکه شعار سال تحصیلی آینده، «مهارت افزایی و ارتقای توانمندی اشتغال پذیری دانشآموختگان» است، وزارت علوم ۴ محور کلی برای مهارتافزایی دانشجویان درنظر گرفته است.
یکی از محورهای این طرح، دروس اختیاری است که به دانشگاهها ابلاغ شده و میدان عمل اختیاری برای ارتقای سطح مهارت های تخصصی و پایه و همچنین ارتقای سطح مهارت های عمومی دانش آموختگان است.
بخش دیگر کارورزی است که دانشجویان بعد از تحصیلی با پشتوانه حقوقی به کارورزی بروند.
پیگیری وضعیت دانش آموختگان در راستای یافتن شغل یکی دیگر از بخشهای این طرح است.
عملی کردن دروس کاربردی رشتهها در تمام دانشگاههای کشور یکی دیگر از محورهای اجرای این طرح جامع است.
تمامی برنامههایی که در زمینه مهارت افزایی تدوین شده مربوط به دانشجویان مقاطع کارشناسی است.
به گزارش فارس، در این راستا طرح جامع مهارت افزایی و اشتغالزایی دانش آموختگان تبیین شده و به زودی از سوی معاونت آموزشی وزارت علوم به دانشگاهها ابلاغ میشود.
* انتصابات آموزش عالی
فرهاد رهبر رئیس دانشگاه آزاد اسلامی طی حکمی مدیرکل امور اقتصادی دانش بنیان و سرمایه گذاری این دانشگاه را منصوب کرد.
جلسه ۳۱۸ شورای اسلامی شدن دانشگاهها و مراکز آموزشی با حضور محمدرضا مخبر دزفولی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و به ریاست منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری روز دوشنبه در محل دبیرخانه این شورا برگزار شد.
در این جلسه محمدرضا رضوان طلب، رئیس مرکز جذب اعضای هیات علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به عنوان دبیر هیأت مرکزی جذب اعضای هیأت علمی وزارت علوم تعیین شد.
* ابلاغ بخشنامه فراخوان جذب اعضای هیات علمی به واحدهای دانشگاه آزاد
علیرضا رهایی معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه بخشنامه فراخوان جذب سال ۹۷ اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی از امروز به استانها ابلاغ می شود، گفت: این فراخوان صرفاً در سطح مقطع دکتری تخصصی انجام می شود.
وی با بیان اینکه واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی باید براساس میزان نیاز به اعضای هیات علمی پزشکی و غیرپزشکی با مراجعه به سایت sajed.iau.ir اعلام نیاز کنند، گفت: بعد از نیازسنجی و وارد کردن لیست اعضای هیات علمی موردنیاز به سامانه مذکور، با تایید معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی و ریاست واحد دانشگاهی، این موضوع عملیاتی شده و فرآیند مربوط به آن در بخش هیات علمی به انجام میرسد.
رهایی خاطرنشان کرد: هیات اجرایی جذب باید براساس شاخص های نسبت استاد به دانشجو در واحد دانشگاهی استان، منطقه و دانشگاه، نیاز خود به اعضای هیات علمی را استخراج و اعلام کند.
وی با تاکید بر اینکه این بخشنامه از امروز به تمامی واحدهای دانشگاهی ارسال می شود، گفت: مراحل بعدی و ثبتنام داوطلبان برای جذب هیات علمی با توجه به مصوبات هیات مرکزی جذب انجام خواهد شد که تاریخ آن متعاقباً اعلام می شود.
* ثبت نام انتخاب رشته کارشناسی ارشد سال ۱۳۹۷ دانشگاه آزاد تمدید شد
به گزارش گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس،ثبت نام انتخاب رشته کارشناسی ارشد سال ۱۳۹۷ دانشگاه آزاد تا ساعت ۲۴ روز پنج شنبه ۲۸ تیر تمدید شد.
داوطلبان میتوانند با مراجعه به سایت اینترنتی به نشانی www.azmoon.org برای ثبت کد رشته محلها انتخابی اقدام کنند.هر داوطلب میتواند ۱۰۰ رشته/ محل را انتخاب و آنها را در برگ اینترنتی انتخاب رشته ثبت کند.
هزینه انتخاب رشته دورههای کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد ۴۶ هزار تومان است که با کارتهای بانک عضو شبکه شتاب و از طریق سایت اینترنتی یاد شده قابل پرداخت است.
* دستور برخورد جدی با سوءاستفاده از منابع دانشگاه آزاد صادر شد
علی اکبر ولایتی رئیس هیأت مؤسس دانشگاه آزاد به تمام واحدهای این دانشگاه دستور داد برای جلوگیری از هرگونه شائبه بهرهبرداری سیاسی و سوءاستفاده از منابع این دانشگاه با تخلفات در این زمینه برخورد شود.
در دستور رئیس هیات موسس و هیات امنای دانشگاه آزاد اسلامی آمده است: نظر به اهمیت صیانت از حریم علم و دانش اندوزی و جایگاه و نقش تأثیرگذار دانشگاه آزاد اسلامی در این حوزه و خودداری از هرگونه شائبه بهره بردای سیاسی، حزبی، گروهی و شخصی و نیز اهمیت حفظ و پاسداشت بیت المال و جلوگیری از هرگونه سوءاستفاده از منابع معنوی و مادی، ضرورت دارد رئیس و دبیران هیأت امناهای استانی و معاونین ذیربط حساسیت ویژه درخصوص هرگونه وقوع یا احتمال بهره برداری و سوء استفاده سیاسی و تبلیغاتی مستقیم و غیرمستقیم مادی و معنوی از نام و امکانات دانشگاه آزاد اسلامی توسط افراد، گروه ها، مدیران و اعضای وابسته به دانشگاه در راستای نیل به منویات سیاسی و حزبی و حتی استفاده از تصاویر رئیس هیأت مؤسس و امنا و رئیس دانشگاه آزاد اسلامی به هر نحو که شائبه بهره برداری را متبادر کند، داشته باشند و در صورت مشاهده، با هر تخلف در هر سطحی برخورد و موضوع را بلافاصله به دفتر ریاست هیأت موسس و هیأت امنا منعکس کنند.
انتهای پیام/